Bild

Vacker dukning!

I mitten av februari var jag på workshop på Lejondals slott och fick ta del av den här vackra dukningen som Rental Stories skapat. Färgerna är så fina och jag älskar grapefrukten på tallrikarna. Ni hittar länkar till alla företag längst ned.

Venue: Lejondals Slott
Koordinator: We do Stories
Dekoration: Rental Stories
Trycksaker: By Stina Design
Blommor: Syster blom
Tårta: Mybakat
Klänning: Lisa Jansdotter
Hår & make up: Absolutely Gorgeous
Smycken: Från By Lang

Bild

Hållbara tips!

Bröllop behöver inte vara varken särskilt dyrt eller innebära att man måste köpa massa nytt. Mycket kan man göra själv och saker kan återanvändas. Miljö och hållbarhet är och har alltid varit en av mina stora hjärtefrågor. Därför tänkte jag idag ge er ett par hållbara bröllopstips!

Kläder
Det finns många alternativ för de som inte vill köpa en ny klänning. Jag själv gifte mig i min farmors gamla klänning. Det kändes så fint på många sätt. Jag stod min farmor väldigt nära och att få bära hennes klänning på vår stora dag gjorde att hon kändes närvarande, som att hon var där med oss. Jag hade också farmors gamla skor på mig. De var lite slitna och guldfärgen hade försvunnit på vissa platser men med lite guldspray blev de som nya.


Min farmors turkosa 50-tals klänning och guldskor.


Till bröllopet lät jag sy upp en spetstopp som jag hade över klänningen. Bild tagen av Linda Eliasson.


Och så här såg skorna ut under dagen. Foto av Linda Eliasson.

Man kan också hyra, köpa en begagnad klänning eller köpa en klänning från en designer som återanvänder gamla tyger. Två personliga favoriter är Elsas vintagebröllop (för att hyra) och Zäta brudklänningar (klänningar sydda av vintagetyger).

En av Zätas vackra klänningar. Helt unik och tillverkad av vintagetyger.

Buketten
Hur kan man tänka klimatsmart kring sin bukett? Jo, framför allt kan man välja blommor som är i säsong och som odlas i Sverige för att undvika långa transporter. Man kan också plocka sin egen bukett, men då är det viktigt att hålla reda på vilka växter som är fridlysta. Jag valde att ha en helt grön bukett som min fina vän Rikke satte samman. Billigt, personligt och klimatsmart!

Min gröna bukett. Foto av Linda Eliasson.

Dekorationer
När det kommer till dekorationer kan man lätt gå bananas och shoppa upp halva bröllopsbudgeten. Men här uppmanar jag till lite kreativitet. Vad har ni hemma som kan användas och vad kan ni göra själv? För att få ett så klimatsmart bröllop som möjligt är en generell regel att återbruka och köpa begagnat så mycket det bara går och att undvika engångsartiklar och plast är också ett bra sätt. Och begagnat behöver inte betyda att det blir tråkigare, snarare tvärtom. Ni får verkligen ett helt unikt bröllop.

Vi samlade ex. flaskor och glasburkar i nästan ett år inför bröllopet. Dessa skickade vi senare vidare till ett par kompisar som gifte sig ett par veckor senare.

Vigselportalen gjorde jag av några björkgrenar från landet, ett par spetsgardiner vi hade hemma och snöre. Och på stolarna mot gången hängde vi upp glasburkar som jag gjort ett handtag i snöre till. Även i dessa satte vi grön växtlighet. Foto: Linda Eliasson.

Om man inte har festen på ett ställe som har porslin, glas och bestick, kan man hyra detta. Några favoriter som jag rekommenderar, om man som jag gillar vintageporslin, är Unika Bord.

Det finns såklart en mängd andra sätt man kan planera ett klimatsmart bröllop, vilka är era bästa tips?!

 

 

Bild

Bröllopsplanering – en guide

Efter många års erfarenhet som bröllopsfotograf har jag samlat på mig en hel del kunskap om hur lång tid olika moment under en bröllopsdag brukar ta, även om inget bröllop är det andra helt likt såklart. I början av planeringen är det lätt att känna sig lätt förvirrad och eftersom jag ofta träffar er brudpar lite senare i processen tänkte jag här ge en liten guide, som kanske kan vara en hjälp på traven dels i det totala upplägget under dagen men också för att kunna avgöra vilket fotopaket som passar er bäst. Se det som riktlinjer, alla moment anpassas såklart efter era specifika önskemål.

Förberedelserna

Förberedelserna är ofta det moment som inleder er stora dag och är ett väldigt fint tillfälle att få bilder ifrån. Under förberedelserna hinner jag som fotograf ta detaljbilder på smycken, era kläder och skor och fånga den där pirriga stunden med era allra närmsta vänner. Förberedelserna kan ibland uppgå till 3-4 timmar, särskilt för bruden, men jag som fotograf behöver sällan vara med så länge. Jag brukar rekommendera ca 30 min – 1 h på vardera plats (önskar ni att jag är med hela tiden är jag självklart det). Viktigt att räkna in är eventuell resa för mig om ni inte gör er i ordning på samma ställe. Vi ser såklart till att jag kommer lagom i tid så jag hinner vara med när klänning sätts på, flugor knyts och för att fånga alla viktiga detaljer.

Porträtt innan vigseln

De allra flesta väljer att ta porträttbilderna innan vigseln (önskar ni fotografera porträtt efter vigseln, kan ni läsa mer om det längre ner). En del kan tycka att det är trist att inte få ”det första mötet” vid vigseln, men det går att göra detta ”första möte” vid porträtten och det kan bli en lika fin och lite mer privat stund bara för er två. Jag brukar räkna med ca 1,5 timme till porträtten, oavsett om det bara är ni eller om ni vill ha med brudtärna/or och bestman/män eller eventuella barn. Detta bör ni räkna in och fundera på kring porträttfotograferingen:

  • Transport och restid till fotoplatsen
  • Vilka ska vara med under porträtten?
  • Transport och restid till kyrkan
  • Jag rekommenderar alltid att ni har en stund mellan fotografering och vigsel där ni hinner sitta ner en stund, gå på toa och fylla på med energi – så räkna även in ca 20-30 min paus innan vigseln börjar. Under denna tid hinner också jag prata med prästen, förbereda kameran för vigseln och ta lite bilder på gästerna när de kommer.

Barn under porträttfotograferingen

Har ni barn som ni önskar bilder på under dagen så är porträttfotograferingen ett ypperligt tillfälle för detta. Jag rekommenderar alltid att barnen antingen är med i början av porträttfotograferingen eller i slutet, lite beroende på vad som passar bäst i schemat, logistiken och barnens rutiner. Oftast räcker det med att barnen är med ca 20 min, det är ofta så länge de orkar och tycker det är roligt. Alla fotografer jobbar olika, men när jag fotograferar barn gör jag det helt på deras villkor. Vi leker och busar med barnen och viktigt att ni som föräldrar inte ber barnen att ”titta in i kameran och le” utan istället pussar, kramar och busar med barnen så både ni och dem får en fin stund tillsammans.

Vigsel och gratulationer

Längden på vigseln kan variera ganska mycket beroende på om den är kyrklig eller borgerlig och hur många sånger och moment man lägger in. En kyrklig vigsel, med ca 2-3 solosånger (utöver psalmer) brukar ligga någonstans mellan 30 och 40 min. Borgerliga vigslar brukar i regel vara kortare. Beroende på hur många gäster ni har kan gratulationerna efter vigseln ofta ta längre tid än många räknar med. Detta är en mycket fin stund av dagen som kan vara värd att inte jäkta på. Det är nu ni får möta era gäster för första gången, några ni kanske inte träffat på mycket länge, och många gäster vill passa på att säga några ord till er. För mig som fotograf är detta ett fint tillfälle att fånga era gäster på bild när de inte riktigt märker av kameran – det blir mycket kärlek, skratt och en och annan tår ibland. Det är svårt att säga en exakt tid för detta, allt är såklart beroende på antalet gäster, men med ca 75 gäster skulle jag räkna med ca 30-40 min till gratulationerna. Tiden efter vigseln är också ett väldigt bra tillfälle att ta bilder tillsammans med familj och släkt om ni önskar det.

Porträtt efter vigseln

Vill ni ta era porträtt efter vigseln går detta såklart alldeles utmärkt. När alla fått gratulera er beger vi oss iväg för fotografering på den plats vi valt ut. Ett tips är att se till att era gäster under tiden är väl underhållna och har bra koll på vad som ska ske. Sätt era toastmasters/toastmadames på att ex. hitta på lekar och duka upp dryck och snacks, allt för att gästerna ska ha trevligt tills ni kommer och för att ni ska kunna slappna av och inte känna att ni behöver stressa er igenom fotograferingen. Porträttfotograferingen är och ska vara en fin stund ni får tillsammans. Räkna med ca 1-1,5 timme till porträttfotograferingen och glöm inte bort eventuell restid vidare till minglet.

Mingel

Minglet är en härlig del av dagen både för er och för mig som fotograf. Ni får tid att prata och umgås med era nära och kära och jag kan vara en fluga på väggen som fångar alla små och stora detaljer och era gäster. Under minglet passar jag ofta på att ta bilder på dekorationer och dukning, alla de där detaljerna som ni förmodligen lagt mycket tid på att fundera ut och ibland skapa själva. Hur långt mingel man väljer att ha är väldigt individuellt. Hur tänker ni?

Middag

Vid minglet och middagen tar ofta era toastmasters/madames över rodret och jag ser därför alltid till att prata med dem innan den stora dagen. Det är ju trots allt en del moment under dagen som ni som brudpar inte ska känna till men som jag som fotograf har stor glädje av att veta om innan. Under middagen fångar jag talen, era och era gästers reaktioner och maten. Hur lång tid en middag tar är såklart helt beroende på hur många rätter ni bjuder på, om det är buffé eller sittande middag och hur många tal som hålls. Generellt sett brukar en sittande trerättersmiddag ta mellan 3 och 4 timmar. Ett tips är att kolla av med personalen på det ställe ni bokar, de har ofta bra koll på sådant. Känner ni att det är lite lång tid att ha med fotografen hela middagen, så kan ändå den första timmen vara väl värd att dokumentera. Då hinner jag få med talen från era närmaste och få några varierade bilder från just det momentet.

Festen

Efter middag, eventuell tårta och kanske brudparets dans, så är det dags att slå klackarna i taket och jag är med er en liten stund, eller tills ni stupar. Ni bestämmer!